rss      tw      fb
Keres

Juscsenko ukrán államfő az Ukrán Felkelő Hadseregről

MTI 2010. január 29., péntek 14:03

Viktor Juscsenko ukrán államfő pénteken aláírta azt határozatot, amely szerint az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) részese volt az ország függetlenségéért folytatott harcnak - adta hírül az elnök sajtószolgálata.

Az UPA-t 1942-ben hozta létre az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN), élén Sztepan Banderával. A hadsereg elsősorban a lengyel Honi Hadsereggel, a Vörös Hadsereggel és a szovjet partizánokkal szemben vívott harcokat Nyugat-Ukrajnában. Az UPA katonái sok bűncselekményt követtek el - írta az orosz hírügynökség. Százezer lengyelt, csehet és zsidót gyilkoltak meg Nyugat-Volhíniában. Brutálisan végeztek több ezer olyan ukránnal is, aki nem volt hajlandó együttműködni velük. Ezért, valamint a háború kezdete előtt elkövetett terrorcselekmények miatt Lengyelországban Sztepan Banderát bűnözőnek és terroristának tekintik.

Viktor Juscsenko ukrán államfő elnöksége évei alatt rehabilitálta az UPA egykori tagjait, így Roman Suhevicsnek az UPA főparancsnokának, halála után odaítélték az Ukrajna Hőse címet, akárcsak Banderának.