rss      tw      fb
Keres

ENSZ-bukás: magunkra maradtunk



Egy normális országban most együtt dühönghetnénk a kormányunkkal, hogy ez a szemét világ nem szavazott be bennünket az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjai közé.* Sőt, szégyellje magát, mert egyetlen jelentkezőnek sem osztott ki kevesebb szavazatot, mint nekünk, magyaroknak.

De mivel nem vagyunk normális ország (hiszen a magyar kormány folyamatosan harcban áll velünk, magyar polgárokkal, így állandóan vagy védekezésre, vagy visszatámadásra kényszerülünk), most a diplomácia berkeinek behatóbb ismerete nélkül csak azt mondhatjuk: megértjük a világot. Nem akarja kitenni sem az ENSZ-t, sem a Biztonsági Tanácsot Orbán Viktor nagyhatalmi törekvéseinek, világ-újjászervezési kísérleteinek, konyhafilozófiáinak, fölényeskedéseinek, kokijainak és sallerjainak. Ezer megoldandó, súlyos problémája helyett nem akar egy olyan ország vezetésével hadakozni, amelynek a szótárából és a magatartásából hiányzik a politizálás két alapeleme, a tárgyalás és a kompromisszum.

Németh Zsolt külügyi államtitkár tett ugyan egy halvány kísérletet rá, hogy ezt a kudarcot is az előző kormányok mulasztásaival magyarázza („csak a kormányváltás után kezdődött el a kampány, s így Magyarország jelentős hátránnyal indult két vetélytársához, Szlovéniához és Azerbajdzsánhoz képest”), de valószínűbbnek látszik egy másik magyarázat: a világ tanult az Európai Unió és Magyarország másfél éves tapasztalataiból.

Úgyhogy megint magunkra maradtunk: Orbán meg mi. Rajtunk továbbra is büntetlenül kísérletezhet.

(Mihancsik Zsófia)

________

* Lásd hírösszefoglalónkat: ENSZ BT – Magyarország az első körben kiesett


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!