rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor esete Alessio Rastanival



A brit lapok szerint szélhámos és nem valódi tőzsdei alkusz Alessio Rastani, de annyi bizonyos, hogy kevés köze van a pénzvilághoz. Ennek ellenére a BBC egyik szeptemberi hírműsorában bennfentesként arról mesélt, hogy „nem a kormányok, hanem a Goldman Sacks irányítja a világot”.
Az álbrókernek a pénzvilág és a bankok cinizmusáról és összeesküvéséről szóló mondandója megtetszett Orbán Viktor miniszterelnöknek, olyannyira, hogy a minap hívei figyelmébe ajánlotta Facebook-oldalán, „Miheztartás végett”. (Noha, mint tudjuk: „…az, hogy Magyarországon bankellenes hangulat lenne, az úgy szamárság, ahogy van.”)

"Orbán Viktor
Miheztartás végett.

Interjú egy pénzpiaci kereskedővel a BBC-n"

Rastani nyilatkozata a BBC műsorában szeptember 26-án hangzott el. A fiatalember azt is közölte, hogy a világot uraló Goldman Sachs bankházat, egyáltalán, a londoni Cityt és általában a pénzvilágot nem érdekli, milyen kiutat találnak a politikusok a válságból, mivel a recesszió remek pénzkereseti lehetőséget jelent számukra, és nekik az a dolguk, hogy pénzt csináljanak. Végül azt mondta: „Be kell vallanom, én három éve minden nap úgy térek nyugovóra, hogy olyan válságról álmodom, amilyen a mostani.”

A BBC hírtelevíziójának műsorvezetői a szó szoros értelmében és látható döbbenten hallgatták, s meg is jegyezték, hogy Rastani mondandójától „mindenkinek egyöntetűen leesett az álla”. De a nyilatkozat hatalmas vihar kavart az internet és a brit lapokban is.

A The Guardian című lapban már másnap, szeptember 27-én megjelent John Plunkett, Tara Conlan és Oliver Laughland cikke, amely azt kutatta, vajon Alessio Rastani valóban az-e, aminek látszik. A cikk felidézte, hogy a Twitteren elterjedt: Rastani a Yes Men néven ismert csoporthoz tartozik, amelynek tréfás kedvű tagjai néha olyan társaságok képviselőiként nyilatkoznak, „amelyeket Önök úgy szeretnek gyűlölni”. A brit műsorszórót már korábban is megtréfálták a Yes Men tagjai: a csoport honlapja szerint a tagok „nagystílű bűnözőket személyesítenek meg, hogy nyilvánosan megalázzák őket”. Az egyik csoporttag a BBC World hírcsatornán jelent meg a Dow Chemical képviselőjeként, és a cég nevében vállalta a teljes felelősséget az indiai Bhopalban 1984-ben bekövetkezett gázömlésért és teljes körű kompenzációt ígért minden sérültnek.

Rastani interjúja kapcsán  a csoport közleményben fejezte ki elismerését a fiatalembernek a „mesteri alakításért”, és tréfálkozva felvetetette, hogy valódi neve talán Granwyth Hulatberi – ezen a néven egyszer a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) képviselőjeként jelent meg valaki a CNBC MarketWrap című gazdasági műsorában. Végül azonban a Yes Men csoport elhatárolódott a férfitól: „Csak vicceltünk. Soha nem halottunk Rastaniról, az elterjedt spekulációk ellenére nem tartozik a csoporthoz.”

A The Guardian emailben feltett kérdésére Rastani igen óvatosan válaszolt. A lap azonban kiderítette, hogy az illetékes brit hatóságnál (Financial Services Authority) Alessio Rastani néven nincs bejegyzett alkusz. Több mint egy éve azonban van ezen a néven egy szereplő a Twitteren, és bejegyzései meggyőzőnek tűnnek. Rastaninak honlapja is van, amelynek címe leadingtrader.com – vagyis vezetőalkusz.com –, ez azonban a The Guardian kutatásai idején nem volt elérhető, mert folyamatosan hibát jelzett.

A The Guardian kérdésére Rastani a kilétéről az interneten keringő híreszteléseket azzal intézte el, hogy konspirációs elméletek, de részletesen nem volt hajlandó nyilatkozni. Kijelentette, hogy előbb tanácsot kell kérnie egy harmadik féltől, és hogy más televíziókkal is tárgyalásokat folytat további nyilatkozatokról.

 

A BBC védekezni kényszerült. Végül egyik szóvivője így nyilatkozott: „Beható vizsgálatokat végeztünk, és nem találtunk arra vonatkozó bizonyítékot, hogy a Rastani-interjú tréfa lett volna. Rastani független alkusz, és csak egy a sok hang közül, amelyet a BBC megszólaltatott a recesszióval kapcsolatban.”

Az ABC News is részletesen beszámolt az ügyről. Hírösszefoglalójában – címe: Kereskedő vagy tréfacsináló – Emily Lambert a Gawker nevű New York-i hírmagazint idézi, amely egyszerűen szociopatának minősíti Rastanit. Hozzáteszi, hogy kollégáinak a Forbes magazinnál más a véleményük: szerintük pszichopata. Majd idézi saját interjúját, amelyet Rastanival készített. Egy részlet:

„Rastani: Valamit meg kell mondanom. Az a fickó a Forbeson hibásan írta, hogy én egy Wall Street-i bróker vagyok. Nem vagyok hivatásos bróker. Még csak nem is álmodtam ilyesmiről. A saját pénzemmel kereskedek, a saját számlámra. Mindig is ezt szerettem volna csinálni. Szeretek arra gondolni, hogy nincs főnököm… Egyszerűen csak elkezdtem, és a világ néhány legjobb brókerével dolgoztam együtt. Láttam, hogy csinálják. És aztán kialakítottam a saját stílusomat.

Forbes: Kik ezek a legjobb brókerek?

Rastani: Olyanokkal kezdtem, amilyen én is vagyok, akik a saját szakállukra kereskednek. Megvan a maguk szobája, asztala, és alapvetően a saját pénzüket forgatják. Néhányan közülük már milliomosok, én őket követem. Hogy mit tanultam tőlük? A legfontosabb, azt hiszem, az, hogyan ne veszítsünk pénzt, hogyan védekezzünk a kockázatok ellen…

Forbes: Mikor kezdett kereskedni?

Rastani: Igazából 2006-ban. És hogy őszinte legyek, ennek az egésznek a tanítási része inkább csak szórakozás. Ebben a bizniszben találkozol emberekkel, akik azzal jönnek oda hozzád: Meg tudja mutatni, hogy kell ezt csinálni? Kifizetődő dolog megmutatni az embereknek, hogy működik ez az egész.”


Rastani önmagáról közölt képe a Facebookon

A The Telegraph ugyancsak szeptember 27-én közölt cikket a Rastani-megnyilatkozásról, „Figyelemkereső ember vagyok, nem bróker” címmel. Jonathan Russel, a Telegraph-cikk írója megállapította, hogy Rastani úr a BBC-interjúban független brókernek nevezte magát, de másutt az állította, hogy befektetésekről tart előadásokat. Nem a City valamelyik fényűző irodájában dolgozik – a BBC-nyilatkozatban a londoni üzleti negyed háttérképe előtt beszélt –, hanem egy dél-londoni házban dolgozik, amely élettársa tulajdona. Van egy cége, amelynek neve Santoro Projects, s amely nyilvános előadások szervezésével foglalkozik. Rastani 99 százalékos résztulajdonosa, a vállalat bankszámláján a cikk írásakor nem egész ezer font volt, s négyéves működés után csak veszteséget könyvelhetett el, az elmúlt évben például 14 000 fontot.

„Rejtély, hogyan kerülhetett a BBC műsorába brókerként valaki, aki soha nem szerezte meg az illetékes hatóságok engedélyét, és soha nem dolgozott a City egyetlen intézményének sem” – írta a lap.

Rastani a The Telegraph kérdésére a következő meglepő választ adta: „Megkerestek. A célom, hogy figyelmet keltsek, ez a fő ok, amiért beszélek. Ezért vállaltam a BBC-ben a szereplést. A tőzsdézés számomra hobbi, nem pénzkereset. Beszélő ember vagyok. Sokat beszélek. Általában imádok a nyilvánosság előtt beszélni. De minden szót pontosan úgy gondoltam, ahogyan mondtam.”

Végül a cikk megállapította: „Szóval inkább beszélő ember, mint bróker. Egy férfi, akinek nem tulajdona a ház, amelyben lakik, de alig három percben össze tudja foglalni a pénzügyi válságot – ez olyasmi, ami sok pénzügyi kommentátor lehetőségeit meghaladja.”

***

Miheztartás végett – a szerkesztő megjegyzése

Mindezekről a nyomozásokról és lapvéleményekről Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem értesült, noha az ügy már több mint egyhónapos. Vagy lehet, hogy értesült, de nem zavarta, hogy egy álbennfentes beszél úgy a bankokról és a pénzvilágról, ahogyan ő is szokott beszélni. És persze bízott benne, hogy Magyarországra nem jut el a hír, hogy egy „figyelemkereső” álbróker „vallott” a pénzvilág „mérhetetlen romlottságáról”. De ha eljut is, 117 372 „lájkolóját” ugyanúgy nem fogja zavarni, ahogy őt sem zavarta.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!